vrijdag 7 maart 2014

Blog #1 - Flessenpost

De boodschap blijft zeker droog tot aankomst bij zijn ontvanger, een onbekende ontvanger. De zender weet niet naar wie hij de boodschap stuurt. Toch heeft de boodschap een sterk verlangen om gevonden te worden. Helaas kan de reis van zender naar ontvanger veel tijd kosten, soms té veel. Dit komt door ruis in vormen van weer en wind. Maar zodra de boodschap bij de betreffende persoon aankomt, is het met een ‘handomdraai’ gelezen.


Ik heb het natuurlijk over flessenpost, een medium wat vroeger vaak werd gebruikt door zeelieden. Het concept is simpel, je hebt een lege fles, daar stop je een briefje in en vervolgens gooi je het in de zee of in een rivier om het aan te laten komen op een andere (liefst) bewoonde plek ergens in de wereld.
In die tijd bestonden er natuurlijk al wel andere manieren en media om een bericht te versturen. Dit werd dan ook uitsluitend gebruikt door zeelieden die wedstrijden deden wiens fles het eerst zou worden ontvangen. Ook werd dit gebruikt door zeelieden die slachtoffer waren van een scheepsbreuk en de brief in de fles deden als een laatste noodkreet om nog gered te kunnen worden. (Dit is vergelijkbaar met rooksignalen die zo nu en dan in deze tijd nog eens voorkomen bij mensen die verdwaald raken in een bos.) In bijna alle gevallen was de tijdsduur en onbetrouwbaarheid van dit medium de reden van het overlijden van deze zeelieden.



Er zijn een aantal merkwaardige berichten in het nieuws gekomen over verschillende flessenpost die werd verstuurd en is aangekomen. Zo is er bijvoorbeeld een voorbeeld van een verzetsstrijder die tijdens de tweede wereldoorlog flessenpost stuurde naar Engeland om de geallieerden op de hoogte te brengen van ontwikkelingen van de Duitse bezetters. Vier of vijf van deze brieven kwamen ook daadwerkelijk aan. Helaas overleed deze man voordat de oorlog tot een einde kwam.
De oudste post (tot nu toe) van deze soort werd gevonden door een Canadees. De post die bij hem aankwam op het strand in de Canadese provincie Brits Columbia dateerde uit 1906. 29 september om precies te zijn.

De kans dat een brief daadwerkelijk bij iemand aankomt is zeer klein maar het is altijd leuk om het te proberen. Zet je e-mailadres en de datum van verzending op een briefje en gooi de fles in de zee, je weet maar nooit waar hij terecht zal komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten